Mijn eerste weken bij de afdeling ontwikkeling

De praktijk van een trainee

Stel je bent net begonnen als startende projectleider in een middelgrote gemeente. Je werkt samen met een senior projectleider aan een grote gebiedsontwikkeling met honderden woningen. Hoe zien de eerste weken er dan eigenlijk uit? Lees hieronder de blog van onze trainee Jeroen Voskuil die je meeneemt in zijn wereld als startende projectleider bij Wout Van Alphen bij de Gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Tuindershof
Het eerste project waar ik aan mocht meewerken was de wijk Tuindershof. Dit is een nieuwbouwproject in Pijnacker dat al enige tijd in uitvoering is. Het bestaat uit een project waarbij ongeveer 650 woningen (in verschillende fases) worden gebouwd vanuit alle segmenten, van luxe villa’s tot sociale woningbouw. Op mijn eerste dag mocht ik aanschuiven bij het kernteam/projectteam en merkte ik meteen hoeveel verschillende facetten er komen kijken bij een dergelijk project. Er moet rekening worden gehouden met omwonende bewoners, uitvoerende ontwikkelaars, er moet een afstemming zijn op civiel gebied (waarover straks meer), de ideeën moeten binnen het bestemmingsplan passen en ga zo maar door. Mijn eerste taak was het op orde brengen van de verschillende plannen van de ontwikkelaars. Tuindershof wordt opgebouwd in zes verschillende fases, deze fases worden uitgevoerd door verschillende ontwikkelaars met elk hun eigen haken en ogen. Aan mij was de taak om deze 6 fases tot één overzichtelijk overzicht te smeden.

Een week later mocht ik aanschuiven bij het civiele overleg. Dit gaat onder andere over de nutsvoorzieningen zoals Electra, riool, water enzovoort. Dit moet allemaal goed zijn afgestemd met de bouwbedrijven, want wanneer er nog geen nutsvoorzieningen zijn wordt het bouwen van een woonwijk lastig. Dit is niet mijn vakgebied, maar is het erg leuk om mee te kijken op dit vlak en te leren welke uitdagingen op dit gebied allemaal worden gevraagd. Na mijn eerste weken vooral veel geluisterd en gehoord te hebben kreeg ik gaande weg steeds meer taken op mijn bord. Dit kan bestaan uit het beantwoorden van vragen vanuit de omgeving, het verzamelen en verspreiden van informatie van het project naar bewoners, of het uitzoeken van mogelijkheden van ontwikkelingen ten aanzien van het bestemmingsplan. Het leuke van dit takenpakket is dat het gevarieerd is en je steeds weer iets nieuws leert. Het fijne wat ik hier aan merk is dat ik gemakkelijk op collega’s kan afstappen wanneer ik zaken technisch of inhoudelijk nog niet helemaal begrijp.

Transformatiegebieden
Sinds een week ben ik ook bezig aan een ander project, de transformatiegebieden. De woninggroei blijft, maar de prognose is dat in 2026 de nu lopende woningbouwprojecten van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp klaar zijn. Daarom worden er nieuwe gebieden aangewezen, de bepaling van deze gebieden is afhankelijk van veel factoren; waar is de vraag het grootst, waar is een gunstig vestigingsklimaat, waar past nieuwe woningbouw het best in de omgeving, maar ook bijvoorbeeld waar heeft de gemeente eigen grond in bezit.Voor al deze factoren wordt nu een ontwikkelstrategie opgesteld. Er zijn verschillende potentiële gebieden aangewezen en ik mag meewerken om deze gebieden te toetsen aan bovenstaande factoren. Dit is erg interessant, zeker omdat deze tak van sport ook nieuw voor mij is. Het mooie dit project is dat de woonwijk ‘’from scratch’’ wordt opgebouwd, zelfs de plek waar de eventuele woningen moeten komen staat nog niet vast. Ik ben sinds 3 dagen aan dit project begonnen en ben dus erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Werk aan de winkel
Kortom twee erg verschillende projecten. Het ene project staat al als een paal boven water, sterker nog, de eerste huizen staan al en zijn al opgeleverd en aan de andere kant staat het project waar de kaders nog moeten worden bepaald en zelfs de gronden nog moeten worden aangewezen. Die verscheidenheid vind ik heel erg leuk in het werk dat ik nu doe. Ik ben dan ook heel benieuwd in wat er de aankomende maand allemaal op mijn pad terecht komt.

Tags :
De praktijk van een trainee
Share This :

Have Any Question?

Do not hesitage to give us a call. We are an expert team and we are happy to talk to you.