Trainee Programma Nederlandse Gemeenten

Voor de beste start als beginnend projectleider bij de gemeente Tilburg

Traineeships bij de gemeente Tilburg

Bij TPNG hebben we mooie traineeplaatsen in Tilburg

Gespecialiseerd ontwikkelprogramma

Dedicated trainee programma voor startende projectleiders

Trek een jaar samen met andere trainees op

Samen maatschappelijke impact en plezier maken

Meer weten of solliciteren?

Chat met ons of bel
085 – 732 57 45.

Pak jij de regie bij fysieke projecten? Word trainee bij de gemeente Tilburg

Wil jij werken aan fysieke projecten en daarbij écht de regie hebben? Het Trainee programma Nederlandse Gemeenten biedt jou een vliegende start als beginnende projectleider bij de gemeente Tilburg. Met een sterk opleidingsprogramma, individuele coaching en begeleiding door een ervaren projectleider, ga je binnen één gemeente aan de slag met verschillende fysieke projecten, maar ben jij onderdeel van een landelijk netwerk van trainees. Zo heb jij de ruimte om te ontdekken wat bij jou past en jezelf op persoonlijk en professioneel vlak snel te ontwikkelen, terwijl je bouwt aan een netwerk waar je de rest van je gemeentelijke carrière profijt zal hebben.

Binnen het team openbare ruimte werken we aan de openbare ruimte en de energietransitie.

Openbare ruimte
Tilburg groeit in een rap tempo, de openbare ruimte, moet hierbij meegroeien. Jaarlijks gaat er circa 65 tot 72 miljoen euro om in het beheer en onderhoud van onze openbare ruimte. Viaducten, bruggen, wegen, openbare verlichting, riolering, openbaar groen, speeltoestellen, camera’s en weg- en straatmeubilair; het zijn allemaal voorbeelden van onderdelen in de openbare ruimte die onder het beheer vallen van de gemeente Tilburg. Dat klink misschien heel technisch, en dat is het ook, alleen hoe organiseer jij het proces? Hoe ga je om met omwonenden? Hoe geef je participatie vorm? Hoe betrek je al die verschillende vakdisciplines?

Energietransitie
De klimaatdoelstelling voor Tilburg is in 2045 zo’n 50% minder energie te verbruiken dan in 2010. En per jaar 2% meer duurzame energie op te wekken voor elektra en warmte. Samen met andere maatregelen, moet de energietransitie bijdragen aan minder CO2-uitstoot. Zodat Tilburg in 2045 klimaatneutraal is. We werken met veel verschillende projecten concreet aan vijf doelen:

 1. Bewustwording/participatie (inspireren, activeren, ontzorgen)
 2. Energiebesparing (via isolatie en kleine maatregelen)
 3. Duurzame opwek van elektriciteit (met zon en wind)
 4. Duurzame opwek van warmte (bijv. warmte-koude opslag)
 5. Energie-infrastructuur (leidingen en opslag van elektra/warmte

Waar jij aan kunt werken…

Opgaven

Binnen ons traineeship hebben we diverse mooie opgaven voor je liggen.

Verduurzamen woningen Wandelbos,
  Verduurzamen woningen Wandelbos,

  In de Kruidenbuurt (onderdeel van Wandelbos) is de gemeente bezig met de aanpak van de openbare ruimte en loopt de PACT-aanpak (People Acting in Community Together). De woningcorporaties zijn al bezig met renovatie en verduurzaming van de huurwoningen. Omdat het een PACT-wijk is, hebben we hier subsidie gekregen van de rijksoverheid, zodat de eigenaren van koopwoningen hun woning kunnen isoleren. Fase 1 is zo goed als afgerond. We zijn nu fase 2 aan het opstarten. Dat gaat om nog eens 800 woningen voor de komende vier jaar.

  Wijkuitvoeringsplannen (wup’s)
   Wijkuitvoeringsplannen (wup’s)

   Hierbij gaat het over de uitvoering van het beleid dat in onze Transitievisie Warmte staat. We willen dat Tilburg ook in de toekomst een fijne plek blijft om te wonen en werken. Daarom werken we samen aan een duurzamer Tilburg. Tilburg klimaatneutraal in 2045 is het ambitieuze doel van onze gemeenteraad. Berkel-Enschot, Biezenmortel, Tilburg en Udenhout staan daarmee voor de opgave om de CO2-uitstoot maximaal terug te dringen. Het isoleren en aardgasvrij maken van woningen en gebouwen is één van de maatregelen die nodig is om die ambitie te realiseren.

   Groot onderhoud diverse straten
    Groot onderhoud diverse straten

    In diverse straten zijn we bezig met de voorbereiding of de uitvoering van groot onderhoud van de openbare ruimte. Het doel van groot onderhoud is meestal het verbeteren van de verhardingen en het groen. Hierbij hebben we ook nog ambities mbt het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen, groen toevoegen en water vasthouden, lokaal regenwater opvangen, onderhoud aan straatmeubilair, vernieuwen kabels en leidingen waar nodig, verkeersveiligheid vergroten, opknappen speelvoorzieningen, etc. We gaan dus aan de slag met het maken van een integraal plan waarbij we zoveel mogelijk deze ambities in één keer meenemen.

    Projectbezoek Tilburg

    Projecten

    Wil jij kennismaken met het vak van projectleider in de gemeente Tilburg? 6 juli gaan we op bezoek bij senior projectleider Jan Mastenbroek. Hij gaat ons een aantal projecten laten zien om je een gevoel te geven wat het vak van projectleider inhoudt. Je kan hem en andere projectleiders ook al jouw vragen stellen. Neem deel aan het projectbezoek op 6 juli 2023!

    Jouw nieuwe collega´s?

    Opgaven

    Teammanagers uit Tilburg leren je graag kennen.

     Hoi, ik ben Madeleine Camp Afdelingshoofd Programma-, Project,- en Interimmanagement bij gemeente Tilburg. PPI geeft leiding aan veranderings-, uitvoerings- en ontwikkelingstrajecten door middel van programma-, project- en interim-management. Onze visie is om de gemeentelijke organisatie mee te ontwikkelen naar een verbindende, vernieuwende, daadkrachtige overheid met impact op de samenleving. Dit doen we door hoogwaardige professionals in te zetten die afgesproken resultaten opleveren binnen de afgesproken tijd, budget en kwaliteit. De afdeling PPI bestaat uit vier teams en voor twee teams zoeken wij nieuwe professionals.

      Hoi, ik ben Jobbe van de Ven, ik ben teammanager projectleiders Organisatie binnen de gemeente Tilburg. Binnen team Organisatie werken we aan diverse projecten We doen bijvoorbeeld opdrachten voor de afdeling Sociaal, Veiligheid & Wijken, Werk & Inkomen, Economie & Arbeidsmarkt, Dienstverlening en het Brabants Afval Team. Ze komen veelal voort uit nieuw beleid of interne organisatieontwikkelingen.

       Hoi, ik ben Trees Swaans, Teammanager projectleiders openbare ruimte bij gemeente Tilburg. Binnen team Openbare Ruimte werken we aan projecten in de openbare ruimte en aan de energietransitie. Leuk dat je interesse toont voor het trainee programma van de TPNG om als startende projectleider aan de slag te gaan. Graag leren we je beter kennen. Wist je dat je binnen Tilburg aan prachtige projecten kunt werken, in het fysiek domein, de energie transitie en het sociale domein?

        Ik ben Femke van Tatenhove en werk sinds 2018 bij de gemeente. Als programmamanager stuur ik op het behalen van doelen. Wat is er nodig om de doelen te behalen? Wat werkt wel en wat werkt niet? Ik ben als deelprogrammamanager ook opdrachtgever voor projectleiders die via de projecten werken aan concrete resultaten.

        Energietransitie

        We hebben in Nederland een grote opgave met de energietransitie. Ga jij bijdragen aan deze opgave?

        Stads- en gebiedsontwikkeling

        Gebiedsontwikkeling, nieuwe wijken, stadscentra, achterstandswijken. Help je mee?

        Sociale vraagstukken

        Preventie rond alcohol, drugs, huislijk geweld. Betere zorg, algemene voorzieningen en cultuur. Denk jij mee over oplossingen?

        Het verhaal van trainee Jeroen

        Trainee

        Jeroen is in februari 2023 begonnen bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Na zijn studie bestuurskunde had hij eerst een jaartje een break genomen en wilde vervolgens aan de slag bij een gemeente.

        Waarom trainee worden?
        Natuurlijk ga jij binnen het trainee programma werken aan belangrijke maatschappelijke thema’s. Maar ons traineeship biedt zoveel meer:

        • Een vliegende start als beginnend projectleider

        Na het trainee programma van één jaar ga je, bij een wederzijdse klik, verder in vaste dienst bij de gemeente Tilburg. Wij geloven in de aanpak om direct aan de slag te gaan op één vaste plek, waarmee je verschillende projecten uit het fysieke domein gaat ontdekken. Zo ga je efficiënt en effectief aan de slag, ontdek je jouw kracht en leer je het meest.

        • Ervaren en intensieve begeleiding

        Tijdens ons trainee programma ga je tezamen met een gespecialiseerde projectleider aan de slag met verschillende projecten binnen Tilburg. Vanuit ons begeleidingsteam krijg je een ervaren (externe) projectleider als coach, die je het hele jaar door begeleidt. Je kunt dus altijd op hem of haar terugvallen als je ergens tegenaan loopt.

        • Hechte groep trainees & groot landelijk netwerk

        Naast het netwerk van VPNG, bouw je ook onderling met je medetrainees een netwerk en goede band op. Het zijn leeftijdgenoten die je regelmatig ziet en die allemaal in dezelfde flow zitten om als projectleider maatschappelijke impact te gaan maken. Van dit netwerk ga je de rest van je gemeentelijke carrière veel profijt hebben!

        Ben jij dit?

        Kracht

        Startende projectleiders zijn actiegericht, willen concrete zaken voor elkaar krijgen en geven handen en voeten aan beleid.

        Haarlem

        Leegstaande kantoren maken plaats voor 2750 moderne woningen, gezellige buurten en veel groen. Er komen nieuwe winkels, voorzieningen en horeca. Ga jij hieraan meewerken?

        Alphen aan den Rijn

        Voor de gemeente Alphen aan den Rijn zoeken we trainees die aan de slag willen met gebiedsontwikkeling.

        Eindhoven

        Voor de gemeente Eindhoven zoeken we een trainee die aan de slag wil met meerdere fysieke projecten.

        Tilburg
        Tilburg

        Vught
        Vught

        Texel
        Texel

        Gooise meren
        Gooise meren

        Haarlem
        Haarlem

        Leegstaande kantoren maken plaats voor 2750 moderne woningen, gezellige buurten en veel groen. Er komen nieuwe winkels, voorzieningen en horeca. Ga jij hieraan meewerken?

        Den Helder
        Den Helder

        Herken jij jezelf in meerdere van onderstaande punten, dan past een traineeplek als startende projectleider uitstekend bij jou. Pak de regie en meld je aan voor ons traineeship!

        • Wil jij maatschappelijke impact maken en werken aan de ontwikkeling van de stad?
        • Heb je zowel strategisch inzicht om te reflecteren, als de ambitie en drive om dingen concreet te maken?
        • Heb jij het talent om contact te maken op verschillende niveaus? Dus zowel met inwoners, ondernemers, en ook wethouders en gemeenteraadsleden?
        • Heb jij veel energie en heb je gevoel voor maatschappelijke verhoudingen?
        • Ben je zelfverzekerd genoeg om jouw visie in te brengen, maar kan je ook goed luisteren?
        • Sta je open om te leren en ben je nieuwsgierig?
        • Ben je student, starter of young professional op hbo of wo niveau? We vragen een diploma op minimaal bachelorniveau, maar starten is mogelijk als je nog bezig bent met jouw afstuderen, maar ook als je al (tot maximaal 3 jaar) werkervaring hebt.
        • Je moet de Nederlandse taal goed beheersen omdat bij het traineeprogramma en op je werkplek de voertaal Nederlands is.

        Ervaringen van trainees

        Trainees

        Blanche Huf
         Blanche Huf

         Ex-trainee gemeente Delft

         “Je krijgt een opdracht en het geeft een voldaan gevoel wanneer je de resultaten kan teruggeven aan de opdrachtgever.”

         Melvin te Mebel
          Melvin te Mebel

          Ex-trainee gemeente Oude IJsselstreek

          “Het is mooi wanneer je uiteindelijk een plan kunt voorleggen waar de initiatiefnemers, collega´s en de wethouder achterstaan.”

          Jeroen Voskuil
           Jeroen Voskuil

           Trainee gemeente Pijnacker-Nootdorp

           “Bij een gemeente kun je direct impact maken door de leefomgeving aantrekkelijker of functioneler te maken.”

           Word trainee!

           Wil jij de regie pakken op belangrijke maatschappelijke opgaven als startend projectleider? Word trainee bij een gemeente bij jou in de regio. Kom naar de e-housedag op 24 april of solliciteer gelijk!

           Alphen aan den Rijn
           Alphen aan den Rijn

           Haarlem
           Haarlem

           Eindhoven
           Eindhoven

           ´s-Hertogenbosch
           ´s-Hertogenbosch

           Pijnacker-Nootdorp
           Pijnacker-Nootdorp