Trainee Hans de Greef
Hans is recent als TPNG trainee gestart bij de Gemeente Den Bosch. Hij trekt op met een senior projectleider waarbij hij werkt aan binnenstedelijke opgaven zoals de Bossche Stadsdelta. Je loopt echt mee in de keuken, je zit echt vooraan. Je gaat mee naar meetings en overleggen waarin je veel ervaring opdoet en meemaakt vanaf dag één.
Waarom heb je voor het TPNG traineeship gekozen?
In dit traineeship vind ik het heel fijn dat het echt gericht is op de rol van projectleider. Dat door de kennis en ervaring van senior projectleiders te bundelen, ik als junior projectleider kan worden opgeleid. Vooral omdat bij TPNG de opleidingsgedachte het belangrijkste is. Echt de focus op ontwikkeling van je professionele kwaliteiten. Hier ben ik echt onderdeel van het team omdat ik op één plek zit als trainee. Je komt ook echt op contract bij de gemeente.
Waarom het fysieke domein? Waarom was dat het domein waarin jij een stap wilde gaan zetten??
Dat is eigenlijk vooral vanuit mijn afstuderen gekomen. Waarbij ik de kwaliteit van hoogbouw ben gaan onderzoeken en ik ook gekeken heb naar de dubbelrol van een gemeente daarin. Waarbij de gemeente zich als een initiator, maar ook als een bewaker van de kwaliteit van de openbare ruimte opstelt. Die rol sprak mij wel aan. Toen ben ik daarover gaan nadenken. Ik woon zelf in Eindhoven, een stad die de afgelopen tien jaar ontzettend is ontwikkeld. Ik zag in Eindhoven ontzettend veel gebeuren in de gebouwde omgeving, een enorme transitie heeft daar plaatsgevonden. Ook zijn daar veel woontorens ontwikkeld. Die woontorens roepen veel reacties op. Er zijn uitgesproken voor- en tegenstanders in het maatschappelijke debat. Ik vroeg mezelf af: wat vind ik daar zelf nou eigenlijk van? Hoe moet ik daarnaar kijken? Hoe sta ik daar zelf nou in? Zo ben ik op het onderwerp gekomen.
Hoe gebruik je de kennis uit jouw vastgoedopleiding binnen het traineeship?
Het is fijn als de basiskennis van vastgoed er is, maar je merkt wel dat voor de specifieke rol van projectleider ook echt andere kennis nodig is dan de opleiding die ik heb gehad. Dat gaat natuurlijk veel meer de diepte in. Mijn opleiding is dan vrij algemeen. Ik heb soms echt het gevoel dat ik in een keuken sta waarin iedereen in allerlei pannen en potjes aan het roeren is en soms ook iets overkookt. Het voelt alsof ik opnieuw moet leren koken, want overal in de keuken gebeurt iets. Bijvoorbeeld terwijl je aan het snijden bent, staan er achter je drie pannen op het vuur en een schaal in de oven. In het begin is dit schakelen, dit maakt juist het vakgebied zo interessant.
.
Waar kijk je het meeste naar uit in het traineeship?
Het moment dat je zelfstandig stappen gaat zetten. Dan gaat het echt voldoening geven. Dat je het gevoel hebt nu heb ik zelf mijn eerste goede ideeën gehad, nu ben ik zelf echt strategisch bezig om meerwaarde te creëren voor de maatschappij. Daar kijk ik wel echt naar uit, dat is toch waarvoor je het doet. Dan begin je het echt in de vingers te krijgen. Tot nu toe ben ik tevreden dat ik bij Gemeente Den Bosch geland ben en dat ik hier heb kunnen starten. Dat geeft echt een fijn gevoel.
Waarom zou iemand volgens jou ook trainee moeten worden bij TPNG?
Ik had al een adviseursrol gehad, ik wilde juist aan de andere kant van de tafel zitten. Meer een spin in het web zijn. Ik wilde graag zelf in de praktijk dingen meemaken en mijn handen vuil maken. En juist niet strategisch stukken schrijven maar zelf deel te nemen aan het schaakspel, echt meedoen en bijdragen. Vanuit de gemeente heb je juist veel meer procesmatige rollen in projecten. Je bent vanuit de lange termijn verbonden aan projecten. Persoonlijke aandacht en de focus op ontwikkeling zijn heel belangrijk bij TPNG. En dan specifiek op het vakgebied van projectleider, dat is wel een uniek traineeship.
Jeroen Voskuil
Trainee gemeente Pijnacker-Nootdorp