Ex-trainee Melvin te Mebel

Trainee Melvin te Mebel

Melvin doorliep een paar jaar geleden een traineeprogramma en werkt nu als projectleider bij de gemeente Berkelland.

“In 2017 ben ik als trainee gestart bij de gemeente Utrecht, daar heb ik 4,5 jaar gewerkt, waarvan twee jaar als trainee. Daarna ben ik verhuisd naar de Achterhoek en kwam ik uit bij de gemeente Berkelland en daar werk ik nu anderhalf jaar. Dus nu een kleine zes jaar ervaring als projectmanager binnen een grote en een middelgrote gemeente.”

Heb je bewust gekozen voor de rol als projectleider?

Melvin: “Het is mij een beetje overkomen, ik ben er in gerold. Ik ben bestuurskundige. Vanuit die opleiding krijg je van allerlei vakken, je snuffelt overal wat aan en eigenlijk is elk onderwerp interessant en weet je wel te boeien. Toen ik afgestudeerd was dacht ik, wat wil ik nu gaan doen? Ik wil wel voor een iets grotere gemeente werken, ik had mijn pijlen gericht op Utrecht en Nijmegen waar ik toen woonde”. Uiteindelijk is het de gemeente Utrecht geworden.  “Zij dachten dat het wel een goed idee zou zijn als ik een projectmanager zou worden”. Melvin wist eerst niet wat deze functie inhield. “Ik had inmiddels zoveel selectierondes gedaan en ik dacht, zij zullen het wel weten. Zo ben ik erin gerold.”

Aan wat voor soort projecten geef je op dit moment leiding aan?

Melvin: “Op dit moment vooral ruimtelijk, dus vooral woningbouw.”

Kun je ons meenemen in hoe dat dan verder gaat, hoe ziet jouw dag als projectleider eruit?

Het begint meestal met bewoners of ondernemers die met een vraag zitten. Die proberen een business case rond te krijgen en kijken naar wat is hier mogelijk en wat is wenselijk. Dan komen ze al vrij snel bij mij uit of bij één van mijn collega’s. Meestal bevat zo’n plan woningen en vanuit die zoektocht start je en ga je naar een collega van volkshuisvesting. Ik leg hier het plan neer en we kijken hebben we hier ook behoefte aan vanuit de gemeente. Je gaat dan bijvoorbeeld verder naar stedenbouw met een eerste schetsontwerp, je kijkt naar parkeermogelijkheden en mobiliteit. Kunnen de hulpdiensten op het terrein komen? Uiteindelijk kom je bijna alle disciplines wel tegen tijdens zo’n project”, vertelt Melvin.

Kun je iets vertellen over het werken in een projectteam? Geef je hier dan ook leiding aan?

“Jazeker, dat is een beetje de kern van je vak”, laat Melvin weten. “Het mooie van het werken in een projectteam is dat iedereen heel veel verstand heeft van zijn eigen onderwerp en wil daar ook veel over vertellen. Het leuke van onze rol is, dat iedereen zijn input kan geven en dat ik het dan ga afwegen. Wat is nu belangrijk en wat vraagt dit gebied op dit moment, of deze kern of deze wijk. Je moet iedereen meenemen in elkaars verhaal, zodat je uiteindelijk een sterk plan krijgt waar dan hopelijk de ontwikkelaar nog steeds enthousiast over is en die aan alle facetten voldoet.”

Wat is volgens jou nu het verschil tussen een beleidsadviseur en een projectleider?

Melvin: “De projectleider haalt advies op bij een beleidsadviseur voor hun onderwerp. De projectleider vat al die adviezen samen en kijkt dan, bijt het elkaar. Beleidsadviseurs hebben enorm veel verstand van hun expertise en wij zijn de generalist die daar één verhaal van maakt met een goede onderbouwing, waar het college en de raad dan mee uit de voeten kan. Beleidsadviseurs maken echt het beleid voor dat soort plannen in de toekomst.”

Hoe kom je in je werk het werken met de wethouder, het college en de gemeenteraad tegen?

“Dat is een beetje afhankelijk van de grote van de gemeente, of er nog programmamanagers bijvoorbeeld tussen zitten, die je ook nog mee wilt nemen” zegt Melvin. “Bij een kleinere gemeente gaat dat wat makkelijker. Dan ga je gewoon met je plan naar de wethouder en legt de verschillende adviezen voor.”

.




Je hebt natuurlijk te maken met veel verschillende partijen, zowel intern als extern. Wat is nu jouw drive, waar krijg jij energie van als je hiermee bezig bent?

“Waar ik echt energie van krijg, is dat ik een plan krijg waarvan ik denk, dat is wel haalbaar maar dat moet nog wel echt stevig veranderd worden. Soms ontbreken er zaken aan een plan. Er wordt bijvoorbeeld niet gedacht aan de duurzaamheidseisen of er is te weinig nagedacht over parkeermogelijkheden”. Dit legt Melvin dan terug bij de initiatiefnemer om hier dan samen naar te kijken en er samen uit te komen. Dus niet de gemeente alleen, maar echt met elkaar. Met collega’s, de wethouder en de initiatiefnemer. “De weg ernaar toe kan er soms wel één zijn van de lange adem”, laat Melvin weten. “Maar als er dan uiteindelijk wat staat, dan kun je daar met je hele projectteam langs om te kijken naar het resultaat, drink je een borrel en vier je je successen. Dat geeft misschien wel de meeste voldoening.”

Hoe ziet nou een gemiddelde werkdag eruit?

“Als ik op kantoor kom ga ik langs de collega’s waar ik nog op een antwoord wacht. Even langs de verkeerskundige, even langs de dames van het groen en langs de tekenaars bijvoorbeeld. Dan hebben we ook nog overleggen met collega projectleiders van dezelfde gemeente, om te bespreken of we nog tegen problemen aanlopen. Zijn die landelijk, of zijn die regionaal”. Ze sparren hier dus onderling ook over, geeft Melvin aan. De weg ernaar toe kan er soms wel één zijn van de lange adem”, laat Melvin weten. “Voor het project begin ik bijvoorbeeld te schrijven aan de onderbouwing, het is vooral buurten, informatie ophalen en verwerken en daarmee een goed verhaal maken.”

Hoe zou jij de cultuur binnen jouw gemeente willen omschrijven?

Melvin: “Het is een platte organisatie, enorm laagdrempelig en veel op de relatie. Je kunt bij elkaar binnenlopen, elkaar aanspreken, heel eenvoudig het gesprek aangaan, ook de moeilijke gesprekken. Het is een hele platte, informele organisatie. Het kan soms lang duren tijdens zo’n project maar achter de schermen gebeurt er een hoop.”

Kun jij in één zin aangeven waarom je bij een gemeente aan de slag zou willen als startende projectleider?

“Je verbreed in een razend tempo je kennis op alle gebieden, van groen tot water tot echt de stenen. Maar ook op het sociaal domein. Je krijgt zoveel mee op inhoud en kennis, maar ook het sociale vlak, hoe je omgaat met collega’s. Je bent toch een beetje de netwerker binnen de organisatie. Van collega’s tot het collega aan toe. Je hebt heel veel rollen in één.”

Tot slot wil hij nog meegeven aan iedereen: “ga het doen, want het is prachtig!”

Jeroen Voskuil
    Jeroen Voskuil

    Trainee gemeente Pijnacker-Nootdorp

    “Bij een gemeente kun je direct impact maken door de leefomgeving aantrekkelijker of functioneler te maken.”

    Blanche Huf
      Blanche Huf

      Ex-trainee gemeente Delft

      “Je krijgt een opdracht en het geeft een voldaan gevoel wanneer je de resultaten kan teruggeven aan de opdrachtgever.”

      Melvin te Mebel
        Melvin te Mebel

        Ex-trainee gemeente Oude IJsselstreek

        “Het is mooi wanneer je een plan kunt voorleggen waar de initiatiefnemers, collega´s en de wethouder achterstaan.”