Oud trainee Sanne

Trainee Sanne Kerkhofs
Sanne begon een paar jaar geleden als trainee bij Financien en Control, maar is al redelijk snel overgestapt naar de rol van startend projectleider: ““In de functie die ik nu doe, zie ik zoveel meer resultaat van mijn werk, ik ben veel meer aan het samenwerken met interne collega’s en externe partijen. Dit past veel beter bij mij, het is erg fijn dat ik deze kans hier heb gekregen, ondanks het feit dat ik nul ervaring had”.

Volgens Sanne is projectleider bij elke gemeente misschien ook weer net iets anders. Zij is formeel ingestroomd als projectleider, bij haar houdt dat in dat ze de projectmanager ondersteunt en zo kan ze groeien in de rol en uiteindelijk is het de bedoeling dat ze steeds meer zelfstandig kan functioneren en zelf projectmanager gaat worden.

Als jij nou zou moeten uitleggen wat houdt de rol van startende projectleider in, welke woorden komen dan bij jou als eerste naar boven?

Sanne: “We hebben het dan over de projecten waar ik aan meewerk in de gebiedsontwikkeling, dus het fysieke domein. Voor mij was dat rechterhand van de projectmanager zijn, je ondersteunt de projectmanager op alle vlakken die je kunt bedenken. Zoals bewaken van de planning en de kwaliteit, maar ook ondersteunen bij de inkoop, communicatie met de omgeving, de afstemming met externe partijen. Daarnaast ook de afstemming met de interne collega’s van andere afdelingen, ondersteuning bij bestuurlijke overleggen, maken van bestuurlijke stukken, Kortom, eigenlijk alles wat bij een project komt kijken, daar ondersteun ik.”

Als je dan een tijdje een project hebt ondersteund, wat is dan de volgende stap?

“We hebben nu heel veel verschillende projecten en binnen één project is het nu zo dat de projectmanager net iets minder gaat doen en ik iets meer naar de voorgrond ga. Dan is het dus zo dat er steeds meer vragen jouw kant op komen en dat jij ook het aanspreekpunt bent en dat ik de keuzes moet gaan maken”, verteld Sanne.

Kun jij een schets geven van hoe een gemiddelde dag eruit ziet als jij projectleider bent?

“De dagen zijn heel erg divers”, begint Sanne, “dat vind ik ook heel erg leuk. Omdat ik dus ook zoveel verschillende projecten heb, die in verschillende fases zitten. Bij de ene zit je al in de uitvoering en bij de andere ben je echt nog bezig met het maken van een visie. Daardoor is het werk echt heel erg gevarieerd, het ene moment ben je bezig met beleidsmedewerkers om te komen tot die visie, het andere moment ben je bezig met een gebouw wat gesloopt wordt en gecommuniceerd moet worden naar de omgeving of waar je een mail moet sturen omdat iemand een klacht heeft. Het gaat op een dag alle kanten op en daardoor is het echt heel erg gevarieerd. Verder ben je ook bezig op verschillende lagen, de ene keer met het projectteam, de andere keer met de inwoners en dan weer met de wethouder en dat vind ik super leuk”, laat Sanne weten. “Je werkt echt met heel veel verschillende mensen samen.”




Wat is het leukste project wat je tot nu toe hebt gedaan?

“Dat is voor mij het project hart voor Nootdorp. Dat is in Nootdorp een project daar wordt een kindcentrum gemaakt een sporthal en woningen. Dat is binnen een klein gebied met veel bewoners in de omgeving. Dit komt mede doordat ik vanaf het begin al betrokken ben bij dit project. Ik zit daar dus ook helemaal in. Dat is ook het project waarin ik dus steeds meer verantwoordelijkheid krijg en er gebeurt echt heel veel binnen dit project. Het is een heel uitdagend project”, geeft Sanne aan.

“Het is een complex project, je moet met veel partijen samenwerken. Dat vind ik juist het leuke eraan. Je moet snel kunnen schakelen, je wil er graag iets goeds van maken en ik heb ook het idee dat we dat doen. We behalen echt resultaten en daarnaast is het ook een leuk projectteam. Omdat er zoveel dingen samen komen, leer ik heel veel van dit project.”

Binnen de afdeling waar Sanne werkt voelt ze zich prettig. Iedereen is echt enorm betrokken en helpt elkaar. “Al vanaf het moment dat ik op deze afdeling werk, kan ik bij iedereen binnenlopen en iedereen is heel erg behulpzaam. We hebben echt samen één doel, het beste maken buiten”, verteld Sanne.

Wat vind je het meest uitdagend/lastig aan de rol die je nu hebt?

Sanne: “Dat je met heel veel verschillende belangen te maken hebt. Vooral ook bij de buurt, de omgeving. Daarnaast wat willen wij, wat wil de gemeente. Dat moet samengebracht worden en moeten keuzes worden gemaakt. Dat kan weleens lastig zijn.”


Jeroen Voskuil
    Jeroen Voskuil

    Trainee gemeente Pijnacker-Nootdorp

    “Bij een gemeente kun je direct impact maken door de leefomgeving aantrekkelijker of functioneler te maken.”

    Blanche Huf
      Blanche Huf

      Ex-trainee gemeente Delft

      “Je krijgt een opdracht en het geeft een voldaan gevoel wanneer je de resultaten kan teruggeven aan de opdrachtgever.”

      Melvin te Mebel
        Melvin te Mebel

        Ex-trainee gemeente Oude IJsselstreek

        “Het is mooi wanneer je een plan kunt voorleggen waar de initiatiefnemers, collega´s en de wethouder achterstaan.”